Skip to main content

Ori de câte ori ne gândim sau auzim despre a celebra sau a sărbători, surâsul ni se ivește pe față. Începem să ne gândim la hainele pe care le-am purta și la mâncarea pe care am gusta-o, la cadourile pe care le-am schimba și la socializare. Dar, sărbătorirea zilelor speciale sau a oricăror evenimente într-o școală, înseamnă mult mai mult decât atât. Există multe zile speciale și festivaluri în întreaga lume, dar sărbătorirea unui eveniment într-o școală împreună cu prietenii, profesorii și părinții este un lucru foarte special pentru orice copil.

Un eveniment festiv în cadrul școlii este o ocazie de bucurie și sărbătoare care promovează interacțiunea socială și armonia copilului. Copiii își vor aminti o zi importantă sau un eveniment, numai dacă li se spune despre semnificația acestuia. Deci, o sărbătoare îi face conștienți de lucruri într-un mod mai distractiv și mai fericit.

Pentru un copil, sărbătorirea evenimentelor și acțiunilor în școală a devenit o parte integrantă a creșterii, a învățării de noi activități și a construirii unei credințe culturale colective puternice. Sărbătorirea evenimentelor în comunitate nu numai transformă informația în conștiință colectivă, ci aduc elevii sau copiii mai aproape de credințele și tradițiile culturale ale celuilalt și implicit dezvoltă respect și înțelegere. Există evenimente sărbătorite în majoritatea școlilor cum ar fi:  Ziua Mamei, 1 Martie, Sfântul Nicolae. Cu toate acestea, fiecare comunitate are evenimentele ei, care pot aparține identității școlii respective (Ziua Școlii) sau pot face parte din alte culturi și religii fiind astfel preluate, însă la fel de importante (Sfântul Martin, Fasching, etc).

Acestea fiind spuse, în afara scopul instructiv educațional al prezentării evenimentelor, copiii care participă sunt expuși esenței acestor manifestări în diferite moduri. Participă prin cântece, dansuri, piese de teatru, recitare de poezii, prin crearea unui produs, dezbaterea unei informații sau pur și simplu au ocazia să participe activ, alături de prieteni și familie, în calitate de membri extrem de important ai comunității.

Fiecare eveniment al copiilor se dovedește a fi inovator și unic în felul său: le crește stima de sine și le dă încredere. Chiar dacă nu poate fi considerat întotdeauna un eveniment ca fiind academic, are multiple beneficii pentru copii în alte domenii: poate reprezenta o mare oportunitate pentru copii să-și arate atuurile/contribuția și de ce nu, să primească recunoașterea celorlalți membri ai comunității. La sfârșitul zilei, bucuria nelimitată de a sărbători evenimentul este vizibilă pe fețele lor.

Comunitatea Montessori Mundi sărbătorește majoritatea evenimentelor. Pentru copii este o modalitate excelentă de a înțelege și de a învăța bogatul patrimoniu, cultural, național și internațional ce reflectă evenimente cu semnificație. Alături de distracția și entuziasmul specific activităților corelate evenimentelor, calități precum creativitatea, sensibilitatea și sentimentul de unitate sunt de asemenea, prezente și educate la copii.